BackGround

Thursday, December 30, 2010

Aktiviti Hujung Minggu


Hujung minggu disajikan dengan aktiviti-aktivi menampal wallpaper di bilik... huhu..
akhirnya siap juga...





* Bergambar kenangan bersama

Wednesday, November 17, 2010

Golden Street Villa Port Dickson





Tq 2 mu mum & dad cz sudi membawa kami ke sini... LUV u much....


Monday, November 15, 2010

Monday, November 1, 2010

Gigiku Dicabut


"ma esok teman angah g cabut gigi ler ea"

terkejut beruk mama ak bile aku mengutarakan perkataan sebegitu...
ahahkz...
mau xtaknye...
"cabut gigi" atau "berjumpe doktor gigi".. memang perkara-perkara yang paling ditakuti aku...
huhu...
tapi pape pun... aku telah berjaya juga menjadi seorang yang berani untuk berjump "Dr. gigi"...
dan akhirnya gigiku telah berjaya dicabutkan.... ahakz... =)

Rompin Beach Resort

Cuti-Cuti Hujung Minggu....




Monday, October 18, 2010

Belanjawan 2010

Belanjawan 2010 pada tahun ini telah memberi keistimewaan kepada rakyat disamping dapat menaikkan ekonomi negara pada masa akan datang.

Jumlah bajet - RM212 bilion, 2.8 preratus lebih tinggi daripada Bajet 2010
Perbelanjaan kos operasi – RM162.8 bilion
Perbelanjaan kos pembangunan – RM49.2 bilion

Berikut merupakan beberapa inti pati dalam persidangan tersebut :-

1. Rizab Negara RM310.8b = 8.5 bulan import tertangguh

2. Negara telah pulih dari kemelesetan ekonomi dunia dgn pertumbuhan KDNK 9.5% separuh pertama 2010

3.
Defisit dijangka rendah pada 5.4 peratus pada 2011

4.
Jumlah dagangan Malaysia dijangka meningkat 18.7 peratus kepada RM1.173 trilion tahun ini berbanding RM988.2 bilion
tahun lalu

5.
Jumlah dagangan Malaysia dijangka meningkat 18.7 peratus kepada RM1.173 trilion tahun ini berbanding RM988.2 bilion tahun lalu

6.
Sektor perkhidmatan diunjur berkembang 5.3 peratus tahun hadapan dengan pelaksanaan program dan inisiatif di bawah tujuh Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) berkaitan perkhidmatan

7.
Warisan Merdeka – Permodalan Nasional Bhd akan membangunkan projek bersepadu berharga RM5 bilion, yang membabitkan menara 100 tingkat, yang dijadual siap pada 2020

8.
Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh

9.
Pembangunan Zon Akuakultur Bersepadu di Pitas, Sungai Telaga dan Sungai Padas di Sabah serta di Batang Ai dan Tanjung Manis di Sarawak dengan peruntukan RM252 juta.

10.
Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit

11. Melanjutkan galakan potongan cukai pendapatan bagi pelabur dan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat dalam aktiviti pengeluaran bahan makanan sehingga 2015

12.
Syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kini boleh melabur sehingga 20 peratus daripada jumlah aset yang diurus berbanding tujuh peratus sebelum ini.

13.
Suruhanjaya sekuriti (SC) akan menawarkan tiga lesen broker saham baharu kepada syarikat tempatan, asing dan usaha sama yang layak untuk meningkatkan penyertaan pasaran runcit.

14.
Duti import kira-kira 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan di antara 3 dan 5 peratus dimansuhkan bagi menjadikan Malaysia syurga beli belah

15.
Dana Pencen Swasta (PPF) tahun depan untuk memberi manfaat kepada pekerja sektor swasta dan mereka yang bekerja sendiri

16.
Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit

17.
RM850 juta bagi menyediakan infrastruktur sokongan untuk mempercepatkan pembangunan koridor dan wilayah

18.
  • Penubuhan Unit Inovasi Khas (UNIK) di bawah Jabatan Perdana Menteri dengan peruntukan RM71 juta bagi tahun depan untuk mengkomersilkan hasil penemuan R&D oleh universiti dan institusi penyelidikan.

19.
Gaji pokok minimum pengawal keselamatan dinaikkan kepada RM500 hingga RM700 sebulan mengikut kawasan mulai Januari 201

20.
Penjawat awam wanita diberi pilihan tentukan sendiri tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari.

21.
Skim Rumah Pertamaku bantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah

22.
Elaun pemimpin masyarakat dinaikkan kepada RM800 sebulan. Elaun bulanan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Persekutuan (JKKP), Tok Batin, Pengerusi JKKK Orang Asli dan Pengerusi Kampung Baru akan dinaikkan kepada RM800 sebulan berbanding RM450 pada masa ini, bagi menghargai peranan mereka sebagai pemimpin masyarakat

23.
RM6.9 bilion pula diperuntuk untuk bina infrastruktur seperti membina jalan luar bandar dan untuk membina jalan luar bandar

24.
RM2.1 bilion diperuntuk untuk bina dan menaik taraf jalan luar bandar di Sabah dan Sarawak, selain RM696 juta bagi tujuan sama di Semenanjung Malaysia

25.
Sistem Penilaian Takap Kecekapan (PTK) dimansuh dan diganti dengan sistem penilaian lebih sesuai dan diterima baik penjawat awam. Satu sistem penilaian yang lebih sesuai dan diterima baik oleh penjawat awam akan menggantikan sistem PTK yang akan dimansuhkan menjelang Jun tahun depan.

Sunday, October 10, 2010

-Majlis Hari Raya & Majlis Anugerah Cemerlang 2010 -



* Tahniah kepada semua Penerima Anugerah


* Pasukan Nasyid yang memeriahkan majlis

* Pegawai2 penguatkuasa yang menjaga kelancaran Majlis… ;)

* Selamat berangkat ke tanah suci kepada En. Tumin & isteri

* Wah.. xlupe gak.. gambar aku yang diambil oleh uncle rosalan.. Tq uncle... huhu...

* Pemenang cabutan bertuah .. Kak Filza... dapat TV 2... huhu...

Thursday, October 7, 2010

Open House My Bos

Diantara rumah-rumah bos aku yang sempat hadir....

Tq Bos...


* Rumah terbuka Y.D.P MPK
" Tuan Hj. Abdul Rahman Bin. Mohamed Dewam"




* Rumah Terbuka S.U MPK
* Hj. Muzaldin Bin Hj. Mohamed


Wednesday, October 6, 2010

- Erti kehidupan -

Ketika & saat ini aku rasa cam nak menjeret sepuas-puas hati…

Biar semua tahu betapa SAKITNYA hati aku…

Biar semua orang tau betapa KETIDAKPUASAN hatiku..

& biar semua orang tahu betapa aku sangat-sangat MARAH

Tp…

Ketika & saat ini juga aku sentiase berdoa semoga allah memberikan aku KESABARAN

Supaya allah memberikan aku HIDAYAH serta semoga allah memberikan aku PETUNJUK..

Agar aku dapat mengawal semua situasi ini... dapat mengawal perasaan MARAHku ini…

Mendidik diri supaya menjadi lebih dewasa… lebih bersikap terbuka dan lebih berani untuk menghadapi semua rintangan dan dugaan..

Dan aku sentiasa berharap agar hari-hari yang mendatang bagi aku akan lebih baik dari hari-hari sebelumnya. Amin

Thursday, September 30, 2010

-Coming My House-

Sabtu, 25/9/2010

Kali ini aku rase "open house" ynag paling best... ini kerana semua kenalan aku datang tak kire lerdari mane.. jauh k dekat k.... huhu.. anyway.. thank a lot kt semua yang hadir bagi memeriahkan lagi majlis tersebut.. sayang korang ar!!




Thursday, September 16, 2010

-SuaSaNa Hari Raya-



















* My belove mum & dad di pagi raya..



Saturday, September 4, 2010

sELAMAT MENYAMBULAN HARI RAYA AIDIL FITRI..

mAAF ZAHIR & BATIN


Wednesday, July 14, 2010

Ermmmmmmmmmmmmmmm

kenape ler asyik aku jek y kena buat keputusan..
kenape ler asyik aku jek y kena buat pilihan...
kenape ler asyik aku jek y kena semua ini....
ermm.....
susahnye nk buat keputusan yang terbaik...
susahnye nk buat piliha yang terbaik...
susahnya nk harungi semua ini...
ermmmmmm....

Monday, July 5, 2010

Kerja.. Kerja.. Kerja....

kerja............
tensionye bila hari2 kena keja...
bile xde keja 2...
boring gak cz xtau nk wt per..
ermmm...
pape pun keja 2 mesti ler ikhlas....
hahakz...

Monday, June 21, 2010

Selamat Tinggal Kluang

Kluang..
npe ak ckp selamt tinggal ea..
ermmm... mungkin kerana pas nikh ...
xde ler pak cik bas 2 jump. muka ak...
xde ler org2 y kt Mc'D / KFC n tpt2 yak selalu lepak time ptg.. tambah2 lagi time2 tuk tggu fmly ak dtg jemput... huhuhu...
teringta kembalai semua kenangan 2...
tp nk buat cm ner...
manusia perlukan perubahan dalam idupnye..

JB....
biase lr tpt ak dri kecik dlu...
kawn ramai... huhu..
tp y bezanya skrg...
dlu ak tggl ngan fmly..
tp skrg kne lak tggl seorg dri...
xpe ler ak ckp ngan dri ak sdri...
"cube berlajar berdikari "

Wednesday, June 16, 2010

< Akhirnya >

Aduh... lamenye ak nk ambk keputusan ini.. siang malam pai xleh nk tido...pk..pk.. n terus pk..
ermmm.. tp nak buat cm ner... kehidupan penuh dengan cabaran... ak sendiri nak belajar berdikari... n berdiri atas kaki sendiri.. huhu... ayah manis jek degar.. tapi bile nk buat... 10000x alasan..

JB... i come... huhu.. sedikit happy bile aku ditawarkan kerja di tempat lahirku sendiri... huhu...
nak xnk terpakse ler ak berjauhan dengan fmly... huhu...

ak berharap dan sentiase berdoa agar keputusan yang aku buat ni merupakan keputusan yang terbaik...


Sunday, May 30, 2010

- DeMaM BoLa -





Agak korang ler kan..
sape ler juaran tuk tahun nikh??
pape pun ak stil sokong "BRAZIL"
hahakz...

Wednesday, May 19, 2010

-Kuala Lumpur -

Permandangan dari bilik hotel

Sibuk bergambar
Bersama Mak Lang & Pak Lang di Dataran Merdeka

Berjalan-jalan bersama fmly ak di sekitar Kuala Lumpur...



Tuesday, May 18, 2010

-Tahniah Abah-


Tahniah 2 my belove dad cz perjuangannye selama ini dihargai sehingga di kurniakan

"Darjah Kepahlawanan Pasukan Polis & Pingat Keberanian Polis"

di Istana Negara pada 12 & 13/5/2010

Wednesday, May 5, 2010

-Piramit Makanan -


"PIRAMIT MAKANAN"

Ada sape2 y boleh bagi aku idea x cm ner caranya tuk ak maminati makanan y paling diperlukan dalam sistem pemakanan itu ( SAYUR )...
sesunggunhya ak memang membeci makanan sedemikian.. huhu..

And aku juga risau kesan-kesan sampingannya pada masa akan datang...
ermmm. Help me!!!

Tuesday, April 27, 2010

< My Name >


Bile cerita sal nama ni.. ramai member2 ak y dok pk2... kenape ler banyak sangat nama pangilanak.. hahakz.. Bukannye ape.. ak pun x kisah ler korang nk pangil nama aku apa2..
"NUR" k... "Z" k.. "FIRA" k.. " ZAF" k.. Wahtever ler beb...

"Z" antara nama pangilan aku yang paling top time2 ak kt Sek. Rendah lg... kenapa diorg pangil ak cm 2.. munkin time tu aku giler2 ckit kot.. ahakz... OTAI ler katekan.. (poyoz jek)

"FIRA" bile famly ak pindah n stay kt KAHANG, KLUANG dak2 kt sek 2 yang pangil ak dengan nama 2.. so ak xkisah ler... ( nampk ckit cm ayu )

Pape pun sejujurnye ak xkisah pun korg nak pangil ak dengan nama ape... huhu... janji pangilan itu tidakmenyakitkan hati.. Ahakz..

* With Nad.. member2 y top time kt sek dulu.. hahkz..

* Me Now...Huhu

Amazon MP3 Clips